بوستان جنگلي سي سنگان
اين بوستان با قدمت در ۳۰كيلومتري شرق نوشهر و در مجاورت دريا و جاده ارتباطي نوشهر به نور قرار داشته و يكي از زيباترين بوستانهاي شمال كشور محسوب ميشود. ساحل زيباي دريا در مجاورت آن و تنوع پوشش گياهي اين بوستان رابه عنوان يكي از جاذبههاي طبيعي ممتاز ساخته است.
شهرستان نور
=========
گستردگي شهرستان از ساحل دريا تا ارتفاعات البر مياني، وجود تنوع آب و هوايي رودخانهها و آبشارهاي طبيعي همراه با آثار تاريخي و باستاني اعتبار ويژهاي به شهرستان نور بخشيده است.
اين شهرستان با وجود سلسه جبال البرز و شاليزارهاي وسيع يكي از باصفا- ترين و خوش آب و هواترين مناطق كشور بوده كه همه ساله گردشگران داخلي و خارجي زيادي از آن ديدن ميكنند.
وجود درياي خزر، تپههاي سرسبز، آبگرم معدني، آبشارهاي زيبا، مجسمههاي سنگي، چشم هر بينندهاي را به خود خيره ميكند.
* بوستان جنگلي نور
بوستان جنگلي نور در كيلومر پنج نور به محمودآباد و در شرق نور بامساحت چهار هزار هكتار ار اويل دهه ۵۰شمسي مورد بهرهبرداري قرار گرفته و ازنظر وسعت يكي از بزرگترين بوستانهاي خاورميانه است.
رستوران مجهز و زيبا، آلاچيقهاي متعدد چوبي، پارك بازي كودكان، مسجد، سرويس بهداشتي و زمين ورزش ازجمله امكاناتي بوده كه اين منطقه را به يكي از تفرجگاهها و اتراق گاههاي مهم شمال ايران مبدل كرده است.
طول ساحل شهر نور حدود ۲۳كيلومتر است كه به علت دارا بودن ساحل ماسهاي ، عمق كم، حرارت مطلوب، آب با املاح پايين، ساحلسازي مناسب، ايجاد طرحهاي مناطق شنا براي مردان و زنان و امكانات رفاهي همه ساله در فصل تابستان مسافران زيادي را به خود جلب ميكند.
* آبشار آب پري
براي رسيدن به آبشار آب پري بايد فاصله پنج كيلومتر شهر نور تا شهر رويان را پيمود، يك خيابان در وسط شهر كوچك رويان در حاشيهغربي پل و رودخانه به طرف جنوب از مسير اصلي نور به نوشهر جدا ميشود كه پس از آسفالت هشت كيلومتري در كنار رودخانه، كوه و دره جنگلي به آبشارآب پري ميرسد.
اين مسير به ” گلندرود ” يا ” سوردار” معروف بوده و جريان آب در شيب سنگي به ۶۰درجه كوه منظره زيبايي را ايجاد كرده و وجود دانههاي سنگي در پايين جاده به طرف دره و وجود درختان جنگلي منظره رويايي را پديد آورده است.
*يوش و زادگاه نيما يوشيج
يوش در فاصله پنج كيلومتري غرب بلده و در مسير منتهي به جاده كندوان كه علاوه بر جذابيتهاي طبيعي فراوان به دليل وجود زادگاه زيباي نيما يوشيج شاعر معروف و نوپرداز معاصر كه مقبره وي نيز همواره مورد استقبال ادب دوستان جهان است قرار دارد.
خانه نيما كه آرامگاه وي نيز بوده از بناهاي اواخر دوره صفويه است كهبا ويژگيهاي سنتي منطقه كوهستاني نور ساخته شده و با پلان مربع شكل داراي يك حياط مركزي و اتاقهاي متعدد در اطراف حياط است.
عناصر تزييني آن شامل آجركاري، گچ بري، رنگ كاري، خراطي، ارسيهاي زيبا و آيينه كاري از زمره آثار مهم كشور ميباشد.
* فيل سنگي
در مرز روستاي لاويج قطعه سنگ بزرگي وجود دارد كه بر اثر عوامل و فرسايش طبيعي به شكل يك فيل نشسته بر زمين خودنمايي ميكند كه مسافران زيادي از آب و هواي خوب و از اين منظره طبيعي منحصر به فرد ديدن ميكنند.
* بقعه آقاشاه بالو زاهد
اين بقعه در سه كيلومتري شرق چمستان در ۱۵كيلومتري شرق نور قرار دارد.
آقاشاه بالو از عرفاي قرن هفتم و اوايل قرن هشتم هجري قمري بوده و مرشد شيخ حسن جوري عامل اصلي نهضت سربداران خراسان در زمان حكومت مغولان است.
بناي آجري با گنبدي مخروطي و تزيينات كاشي كاري برروي مرقد آقاشيخ بالو ساخته شده كه از آثار مهم تاريخي مازندران به شمار ميرود.
* آبگرم معدني لاويج
اين آبگرم در روستاي لاويج در ۲۵كيلومتري جنوب چمستان در ميان درههاي جنگلي و زيباي البرز قرار دارد. اين آبگرم به دليل خواص بالاي درماني براي دردهاي استخوان و مفاصل و بيماريهاي پوستي همواره گردشگران زيادي را در تمام فصول به خود اختصاص داده است.
* بوستان جنگلي كشپل
اين بوستان در ابتداي جاده آسفالته لاويج در محور چمستان به آمل قرار دارد، حاشيه زيباي ساحل رودخانه لاويج رود، وجود چشمههاي پرآب با گوارايي ويژه،امكانات نسبي اقامت و پارك بازي كودكان اين بوستان را به تفرجگاه مردم منطقه و مسافران غيربومي تبديل كرده است.
* قلعه پولاد بلده
بر روي ارتفاعات شمالي مشرف برشهر بلده يك قلعه بزرگ به چشم ميخورد كه از معروفترين و بزرگترين قلعههاي برجاي مانده در شمال ايران است.
اين قلعه تا اوايل دوره صفويه داير بوده و مركز يكي از مقتدرترين قدرتهاي محلي آن روز ايران بوده است.
دسترسي به اين قلعه چندان مشكل نبوده وتنها با صعود ازيك ارتفاع دركنار شهر بلده اين كار امكان پذير است.
* بقعه سلطان احمد بلده
در داخل شهر بلده در دامنه كوه واقع شده و دومين بناي مرتفع شهرستاننور است. گنبد آن مخروطي و مصالح آن از آجر و روكش گچ ميباشد و در حد فاصل گنبد و بدنه نيز نورگيرهايي تعبيه شده و طاق نماهاي اطراف آن را تزيين كردهاند.
گنبد از داخل با مركب سياه زينت يافته وگچ بريهاي زيبايي نيز درآن ديده مي شود و در دو قسمت نقش شيري را كشيدهاند كه ماري به دور كمر آنها حلقه زده است.
در اين بقعه كتيبهاي به خط كوفي وجود دارد كه دوبار نام حضرت محمد (ص) و نام حضرت علي (ع) را نقش كردهاند و كتيبه چوبي بروي صندوق نام شيخ احمد نوري و تاريخ ۱۱۰۲هجري قمري را دارد